Védett férfiak kertjében ültem én

- Elmondtad valakinek?
- El.
- És, nem történt semmi?
- Anyám többet szóba se hozta a témát. Elhallgatott. (f)Előlem, örökre.

1.: A mai napig emlékszem az első csókomra. Na, meg arra ki nem emlékszik.
2.: Én is. Emlékszem. Egy erdőben voltunk. És olyan rágó ízű volt.
3.: Neked milyen volt?
4.: Nekem?
3.: Igen, neked.
4.: Jó volt.

[ 4.: Ha az első csókom történetéről kellene mesélnem egy csicsergős lánybandában, nem hiszem, hogy én lennék a buli kedvence, ha elmondanám az igazat. Az én első csókom, ötven éves volt, erős borostás, pálinka és cigiszagú. Erőszakos. És kellemetlen. Pont, mint ez a beszélgetés. ]

A statisztikák szerint a világot - 70/80%-ban a férfiak irányítják. A nők 70/80%-nak van egy olyan története.
Március 8.-án a Nemzetközi Nőnapon (International Women's Day), a Hős Nős napon is bemutatásra került a - Stereo Akt Védett férfiak kertje. Helyszíne: A Jurányi Színházterem az egyik személyes nagy kedvencem. Olyan misztikummal megáldott, hogy legszívesebben beköltöznék oda. Tavasszal otthont adott ennek az alkotásnak, ami női emlékek tárlatát nyitja fel előttünk az első fél órában. Férfiaktól, két percben. Emlékek, amikkel oly sok nő küszködik és titkol, mert megalázó, hihetetlen, és szégyenletes. Másrészt, pedig bevezet egy világba, ahol:

"Három fiatal színésznő egy nem mindennapi erőszakos bűncselekményről készít előadást. Férfiakat castingolnak, hogy főszereplőt találjanak a történetükhöz, ám a próbafolyamat közben kicsúszik a kezükből az irányítás, és kiderül, hogy ártatlannak tűnő színházi kísérletük valódi veszélyeket rejt.
A Védett férfiak kertjében eredeti közegében figyelhetünk meg egy ökoszisztémát, ahol a hatalmi berendezkedés, valamint a férfi és női társadalmi szerepek szokatlan formákat öltenek; valamint közvetlen közelből lehetünk szemtanúi egy színházi próbafolyamat ellentmondásos és érzékeny mozzanatainak."

Foto: Bartha Máté
A darab véleményem szerint zseniális lett. Minden porcikámmal átéltem és lelkem apró zugaiba is eljutottak a kis csengő ritmusos szólamai.
Szereplők: Cuhorka Emese, Julia Jakubowska, Kőszegi Mária, Szász Dániel, valamint 7 civil szereplő, akikről, ha nem mondják, hogy civilek el se hiszem.
Április 15.-én még megtekinthető lesz. Jegyet szerezzél, mert megéri.

A nő, mindig nő, akkor is, ha van egy olyan története.

Újabb év, egy kád vízben

Befeküdtem a kádba. Pontosan olyan habosra csináltam, mint amilyen gyerekkoromban volt. Ahogy pocskoltam magamra a meleg vizet azon filóztam...