#49

Tippek szerencsétlen szerelmeseknek az esős napokra


Biztosan te is érezted már magad szerencsétlennek az életben. Vannak rossz napjai az embernek, amikor semmi, de semmi nem akar összejönni. aztán meg ott vannak azok a fránya hétfők. Na, meg az a mocskos szerelem.
Minden ismerősöd rózsaszín ködben táncol. Több plátói színész szerelmed van, mint amennyit legálisan, józanul össze lehetne számolni. És épp most estél két szék közé a földre?
Nem tudom estetek-e már abba a verembe, amikor hosszú ideig repkedtek a pillangókkal a kertben, magabiztos erős emberként, aki karrierista, tökéletesen megvan egyedül. Imádja az életét és szingliként a legboldogabb. Majd egy szép napom, amikor Micimackónak semmi dolga nem akadt… ez nem az a mese, ez az, amikor a nő rájön, hogy azért hiába a dizájn és a külső, a gardrób zsúfolásig pakolása… Jó lenne, a fene essen bele, ha valakivel ezt meglehetne osztani.

Az első hibák. Rágörcsölés valamire, amit csak látszólag kívánsz. Egy társat. Azért, mert hirtelen divat lett körülötted szerelmesnek lenni és már a barátokkal sem tudsz másról beszélni, még nem kell neked is beállni a sorba. Bennem mindig felmerül a kérdés. Vajon tényleg őszinte ez a vágyakozás, vagy csak a környezet hat rám, és elsodort a tömegérzelem?
Van az a sablon szöveg, miszerint – Ne a környezet hasson rád, hanem te hass a környezetre!

Második hibapont. Keresgélés. Biztosan tudod, hogy szalmakazalban tűt keresni eszement dolog. De te mégis mesternek képzeled magad és rátolsz egy lapáttal, hogy még ki is hirdeted, hogy „van-e egy szingli barátod nekem?” Naná, hogy van, az mindig van, mindenkinek, egy soha meg nem állapodó szingli ismerőse. És az apró betűs részt, vaksákból nem halljuk: Soha…
Nem baj az, be vagy neki mutatva, nagy az ujjongás, friss hús, izgalmas élmények, piszkálódások, nagy várakozások, meg mindenek. Köd leszáll, lehelet megszegik ajtó mögül, fehér galamb, nagy csalódás keletkezik… Ugye, hogy pár héttel később milyen tisztán látsz dolgokat? Amikor már látod, hogy futottál egy felesleges kört. Bár konstatálod, hogy szép volt, jó volt, de ennyi volt.
Ehhez is írtak sablon szöveget ám: Ne kapaszkodj az első majom farkába, aki melléd ül a fán, (mertpuhapöcs) mert biztos, hogy elejt.Hashtag harmadik hiba. Amikor felmegy az árfolyamod, hirtelen… És, a vonzás törvénye alapján, ha egy jön, jön utána a többi is. Akaratodon kívül több vasat tartasz már a tűzben, és azon kapod magad, hogy kettő is elrabolja a szíved. Egyik így, másik úgy.
Ami következik: Murphy-nek mindig igaza van! Aminek el kell romlania, el fog romlani.
Sablon tanulság: Mindig hallgass a megérzéseidre, még ha az agyad mást is akar. Bár felőlem eshetsz is… Ha fel tudsz méltósággal állni utána, mint a profik.Negyedik hiba. A hattyú halála. Te is tudsz ám színészkedni. Ilyenkor már minden bajod van. Érzed a veszted. A sárban fetrengsz. Hisztizel. A másik pillanatban meg magabiztossággal futsz neki szarvval a piros ruhás matadornak. Valld be, meghasonultál. Az aurád több dimenziósan villog. Hol te vagy Sharon Stone az Elemi ösztönből, hol Bridget Jones, vodkával, meg farkas kutyákkal, aki most adta fel a szerelmet, a világot, a mindent. Sajnos ezen a szakaszon is át kell esni.
Sablon tanács: Van fény az alagút végén. (plusz ráadás) Minden elmúlik egyszer.

Ötös hiba. A legfontosabb! Ne hidd, hogy ez mind oktalanul történt. És ne hibáztass senkit az érzelmeiért. Ami van, az ott van, ami nincs, az nem lesz ott, akkor sem, ha fejedre állsz, tüll szoknyában. Attól, hogy haragszol és káromkodsz, mint az országúti kocsis, még a hírnevedet is rontod. Egyszerűen ennek nem kellett megtörténnie – és ezt idővel be is fogod látni. Úgy van, (sablon szöveg) vegyél még magadhoz egy kis csokit…

A társtalanság nem ijesztő. Lehet, hogy néha magányos vagy, és sírdogálva öleled át húszon évesen a plüss állatod, úgy alszol el, mint egy árva lélek, akinek se anyja se apja – de ez mind időszakos. Olykor én is bort iszom és vizet prédikálok. Kinek, ne kéne egy társ? Aki azt mondja, hogy nem, az is füllent. Az, hogy épp olyan szakaszban van, ami sikeresen elnyomja benne a kapcsolati vágyakozást, még ugyanolyan szívlélek, mint a többi, aki épp kimossa a másik szennyesét.
Az, hogy vannak olyan alkalmak, amikor rosszkor vagyunk rossz ember mellett… Hát istenem, előfordul. Átrágjuk magunkat, azon az ötös szakaszon, aztán úgy kelünk fel, mint pillangó a bábjából. Ez kinél mennyi idő. Nálam, ha akartok hús-vér példát olvasni, leredukálódott három napra. A teljes átalakulásig, viszont, jó, ha van egy barát, aki néha nem fogja érteni, mi bajod, de dob egy-két csontot a remény még épen maradt főztjéből, amiért később majd nagyon hálás leszel neki. – de zárójelben megjegyzed, ha még egyszer Ámor nyilával próbál feletted csapkodni, cafatokra téped azt a kis pufók istenséget, a habos felhők felett, és a szeme előtt rágcsálod meg a húsát.
Jobb az, ha valami, aminek meg kell történnie, magától történik. Tudom, egy ideje sablon szöveget tolok elétek. De az a helyzet, hogy sajnos ez így lesz és így van.
A türelem rózsát terem.
Nincs minden szemben szerelem.
Várd ki a megfelelő pillanatot.
Az ég hidd, el neked is osztott lapot.

Élvezzük ki az egyedüllétet, mert amikor már egy család vesz majd körbe, akkor majd ezért fogunk sírdogálni. Jó és most, ha hűséges reménytelen szerelmes lennék, azt mondanám, hogy „Ha, elérkezik egyáltalán az az idő…” De, ma nem ez a fő instrukcióm. Maximum tacskó kutyusok közt fogok megöregedni, az elhasznált plüss állatokkal… Na, és?Komolyra fordítva a szót. Ne görcsölj, van, annyi csoki, szerelmes könyv, romantikus film, százas papírzsepi, amit telesírhatsz még szingliként. És a chat sem fog kifogyni a sírós, szomorú smilekból. Rengeteg Titanic sztorit kell még átélned, ahhoz, hogy legyen egy saját Leonardo diCapriod, akinek lesz esze felmászni melléd a jeges vízből.
A reménytelen szerelmeseknek ez a sorsuk. Nagy ügy, hogy te nem abba az 1 a 10 millióból csoportba tartozol, aki valami hihetetlen extázis módon talált rá a szerelemre. Na, de komolyan, nem izgalmasabb bejárni azért az egyért a világot, közben tanulni a 10 millióból, mint belebotlani egybe a postaláda előtt? Nem tagadom, mindkettőnek van szépsége és varázsa. – De neked meg azt nem kell tagadnod, hogy ezt a lapot kaptad, törődj bele és élvezd ki. A hullám völgyek is tudnak gyönyörűek lenni. (és még könyvet is írhatsz belőlük. – ha nem tudsz „írni”, megírja más, te leszel az alany… Ne legyél reménytelen! Mindenre van megoldás!)

Újabb év, egy kád vízben

Befeküdtem a kádba. Pontosan olyan habosra csináltam, mint amilyen gyerekkoromban volt. Ahogy pocskoltam magamra a meleg vizet azon filóztam...