A vattacukor három árnyalata

És mi van akkor, ha van egy kívánságom? És történetesen nincsenek opciók arra a hogyan kérdésre. Számolhatnám vissza a napokat, persze ha tudnám meddig, melyik az a nap, amikor megtörténik majd?
Minden fikciót félretéve a megszállottan üldözött dolgokat sosem kapja meg az ember. Olykor (azaz mindig) le kell lassítani. Tanulni kell némi (azaz 98%-os) önuralmat. A lelket fegyelemre oktatni. Az agyat székre ültetni. A szívnek leckét adni, hogy, ami nem megy nem kell erőltetni. És minden, aminek ott kell lennie, a helyére kerül majd a megfelelő időben.

Talán a való életből vett rációs példák erre a legjobbak. A kolléganőm azt mondta, "hagyd már nehogy ezt is elijeszd" - koncepció arra, hogy nem minden lény fogékony rá, hogy idegenek közelítsék meg hirtelen jött felindulásból. - ez néha ijesztő -
A vezetés oktatóm (vagy hogy kell ezt mondani) azt tanítja: Hajtsak lassabban. Ráérünk.  Nem sietünk. Akik sietnek kikerülnek. - ez az élet talán egyik legjobb metaforája. Tanulj meg először lassan vezetni! - ahogy apukám mondja. És milyen igaz, ha türelmesen indulsz neki valaminek, bőséges reménnyel, sokkal hamarabb megtalál az a dolog, mint gondolnád.
És bár tapasztalat szóljon belőlem a rögeszmésen görcsösen kívánt vágyak egy idő után mély csalódássá növi magát bennünk. Amitől nem hogy gyarapodnánk, de még el is veszünk magunkból egy pici darabkát.

Olyan ez mint a vattacukor három árnyalata, amit a reggelente érzel. A tömegközlekedés ilyenkor nyeri el méltó nevét, amikor a buszon pont annyi ember van, mint amennyi szardíniát elbír egy konzervdoboz. Gyanútlanul kuporogsz a keresztező lábak és kezek között, amikor a tömegen átsiklanak az illatok és az édes - fojtogató - agyzsugorító vattacukor árnyalatai elborítják ítélőképességedet. És esélyed sincs a menekülésre.
Azt hiszem ezért jön az önuralom 'ésper türelem után az őszinte mosoly 'ésper friss levegő.

Újabb év, egy kád vízben

Befeküdtem a kádba. Pontosan olyan habosra csináltam, mint amilyen gyerekkoromban volt. Ahogy pocskoltam magamra a meleg vizet azon filóztam...