Pucérság a másnapban, avagy vasárnap pokolba fordítva

- Van valami baj? – kérdezte nagyanyám reggel. – Azon kívül, hogy vasárnap van, semmi baj nincs. Tényleg nincs.

Ha nem vagy másnapos, akkor is az vagy, mert ha nem a tested “vírnyog” a nyavalyától, akkor a lelked. “Fáj a hiány. Bánt a búcsú. Bizserget az érintés…” Csak zúgja, és nem hallod mi történik oda kinn. Csepeg az eső egyébként. Imádom. Főleg a tél vége és tavasz eleje között.

Elmondom mi van: Van egy szoba, ami ismét átalakításra vár. De ez most végleges. A következő átalakításig biztos. : ) Van egy lélek, ami nyugvó helyet talált magának. És révbe ért. Van egy macskám, aki depressziós. (szegény) Van egy nap, amit nem bírok, és az még változatlanul a vasárnap; mert ezen a “szent” napon még akkor is másnapos vagyok, ha előző nap nem buliztam át az éjszakát 4 whiskey-cola társaságában. Van egy szín, amit imádok a körmömön látni és az a piros. Van egy munkahelyem, amit leszeretnék cserélni. Van egy új telefonszám a jegyzetem közt, amit fel szeretnék hívni holnap. Van egy “örökbe fogadott lányom, és unokám”. Van egy kutyám. Picur. Nagyanyám kutyáját is úgy hívják. Jó nem? Ezen kívül, van egy napom, arra, hogy felöltöztessem pucér lelkem, mert ami gátlást ledobott tegnap és érzelmeit nem féltve beszélt, most vissza kell csomagoljam ünneplőbe, hogy majd újra lerántsák róla a masnit. Amint haza ér.

Te is érezted már ezt: Álltál már a tükör előtt, “jesszus hogy nézek ki ma.” Ültél a telefonnal a kezedben és vártad mikor hív már fel. Majd jött egy sms, és az amire számítottál bekövetkezett. (Késik.) Akartál már egyszerre két dolgot, de mire rájöttél, hogy a kettő együtt nem működik, valami fura történt veled. (Például: elhagytad a papucsod.) Terveztél már bulit a saját szobádban, de nem gondoltál bele abba, reggel ki takarít majd el. És hajnalban mindenki eltűnt. Sütöttél már képzeletben nutellás kenyeret palacsinta sütőben. (Ne, mond, hogy nem. Ne tagadd, most senki nem lát.) Néztél már valaki szemében és azt érezted, előtted van az életed. (Mert ő tartja a kezében)

Másnap:  Egy arrogáns alakváltó. Zúg a füledbe. Hasít a lelkedbe. Nyír a szívedbe. Kapar a fejedbe. Tudod, hogy holnap vége, de még sem tudod elkerülni, hogy ne érezd a másnap ízét, illatát, ne hallanád, mit gagyog. Vasárnap, te egy mocskos másnap vagy. Csak egy másnapja valami jónak, valami olyan jónak, ami minden héten meg fog történni, és Te zúghatod órákkal később újra, hogy “jó volt, szép volt, de már vége.” Tudod mit, inkább kivárom, azt a pár napot, és élek újra lubickolva az előző pillanatban, és másnap, majd én szólok vissza neked. Ha bírok. Hacsak le nem vetkőztetsz újra lélekben és szedsz szét, mint egy kirakóst.

És most, ki kell tennem a lábam a nagy világba. Eljutnom A-ból B-be, majd B-ből C-be. És újra haza érni. Sok sikert nekem. Csak ne essen jobban az eső. Nem vagyok még felkészülve az elázásra. Arra ott a tavasz.

És, ha hiányzik? Igyál rá likőrt!

Újabb év, egy kád vízben

Befeküdtem a kádba. Pontosan olyan habosra csináltam, mint amilyen gyerekkoromban volt. Ahogy pocskoltam magamra a meleg vizet azon filóztam...