New yorki naiva

Vállalkozói igazolvány? Mit is jelent pontosan ez a két szó. Ez az egy fogalom. Ez a óriási hatalmakkal bíró testes “rendelet”. Van, akinek csak a “pénzt adjunk ki, minél többet” mondat jut eszébe. Valakinek ez az élete. Valakinek baja van vele. És valakinek nincs. Szerintem meg azt jelenti, hogy az ember a saját maga kovácsa. A saját maga ura, meg nem is, mert végül is kötött valamihez, de annyira mégsem. A saját törvényei szerint élhet, persze csak azután miután megvívta a maga harcát a világ ellen.

Itt bizonyíthat az ember, hogy képes-e megállni az ember a két lábán, vagy dőlni fog, mint a ferde torony. Képes lesz az álmait bevégezni segítség nélkül, mert ugye azt nem biztos, hogy fog kapni. A vállalkozó, szó szerint vállalkozol az életre, és két kézzel jelentkezel arra, hogy te magad akarod a sorsod ölbe venni. És itt nincs szó pénzről, az csak egy másodlagos, csekken fizetett összeg, ami csak papíron jelzi, hogy élsz. De az élet nem erről szól, hanem a bizonyításról, hogy képes leszel megcsinálni anélkül, hogy melléd állna valaki.

Mit ér az egész támogatás nélkül? Valószínűleg nem sokat, de ha egy kicsit is kitartó az ember, majd megmutatja, hogy a jég hátán is megélnek az irodai akta kukacok, akkor már több lesz a segítő kéz, mint Tokajban a szőlőtőke. Szomorú, hogy az ember száját csak egy tetemes összeggel lehet rávenni arra, hogy higgyen benned. Ahhoz, hogy bízzon meg nem elég az, hogy az ember lánya vagy, és próbálsz felnőtt fejjel gondolkodni. Ja, óvnak meg védenek, de ha nem hagynak hibázni nem hagynak nyerni sem.

Azt hiszem a filmből vett idézetem tökéletes lesz ide:

Nekem szükségem van az álmaimra! Ne fogd el a szelet a vitorlám elől!”

Újabb év, egy kád vízben

Befeküdtem a kádba. Pontosan olyan habosra csináltam, mint amilyen gyerekkoromban volt. Ahogy pocskoltam magamra a meleg vizet azon filóztam...